License Marketplace

Tel: +31 30 899 1897

Succesvol Starten met AI

Met deze tips ben je beter voorbereid. Lezen! Back to the English version

In de afgelopen zeven jaar heb ik onderdeel uitgemaakt van meerdere corporate (Conversational) AI teams, en enkele tientallen chat- en voice projecten gemanaged. Hier zijn vier punten die altijd weer belangrijk blijken te zijn in een AI traject.

1. Zorg voor een organisatiebrede visie op AI

Voor een succesvolle transitie naar AI is het belangrijk dat je teams gestructureerd en gericht aan de slag kunnen met het beheer en verbeteren van je AI-omgevingen. Om je project tot een succes te maken, is een heldere visie onontbeerlijk.

Ga daarom eerst het gesprek aan over AI binnen het managementkader, en vervolgens ook met je medewerkers. Wat verwacht de organisatie van AI? Waar liggen de grootste kansen en wat zijn mogelijke valkuilen? Zijn de verwachtingen realistisch? Hoe vinden we het juiste talent? Wanneer je deze vragen bespreekt, kun je met veel meer vertrouwen aan de slag.

Zonder visie is AI slechts een hype, geen strategie. Neem hier dus de tijd voor en laat je waar mogelijk adviseren door ervaren professionals. Deze (externe) kennis en inzichten helpen om onzekerheden snel weg te nemen en vanaf dag één snelheid te maken.

2. Definieer een roadmap, maar blijf flexibel

We kennen allemaal de druk van korte termijn doelstellingen. De cijfers moeten kloppen en er is weinig geduld. Een quick win is daarom niet alleen prettig, maar ook essentieel om lange termijn support te garanderen.

Beginnen met iets nieuws vraagt echter om drie essentiële zaken:

  • Kennisopbouw – Bouw expertise op binnen je organisatie.
  • Aandacht – Zorg dat je écht begrijpt wat er gebeurt, zowel in de technologie als bij de mensen.
  • Geduld – Fouten maken hoort erbij.

Zijn die drie zaken op orde, dan kan je MVP met quick wins gaan groeien.

Begin een AI-traject met:

  • Het uitwerken van klantpersona’s
  • Het creëren van customer journeys
  • Het identificeren van de juiste momenten waarop AI écht een verschil kan maken

Pas daarna komt de technologie aan de orde.

Kortom, definieer een roadmap die meegroeit met je inzichten. Begin met je klant, niet met de technologie. Met deze manier van fast prototyping komen organisaties tot hun beste producten.

3. Tooling waar iedereen mee kan werken

Maak AI toegankelijk voor iedereen in je organisatie. Zonder gebruiksgemak geen vertrouwen, en zonder vertrouwen geen succes.

Zorg daarom voor end-user platforms die intuïtief zijn en nodig zowel werknemers als klanten uit om mee te kijken en mee te praten over de AI-modellen die je inzet. Transparantie en gebruiksvriendelijkheid vergroten het vertrouwen en versterken de betrokkenheid bij je AI-strategie.

Een AI-oplossing is pas echt succesvol als deze breed wordt geaccepteerd binnen je organisatie. Dit betekent:

  • Training en ondersteuning bieden voor medewerkers
  • Duidelijk communiceren over AI-beslissingen en -uitkomsten
  • Een cultuur van continue verbetering stimuleren

4. Zorg voor meetbare resultaten

AI moet niet alleen een belofte zijn, maar ook aantoonbare waarde leveren. Stel daarom vanaf het begin KPI’s op die inzicht geven in de prestaties en impact van AI. Denk aan:

  • Efficiëntieverbetering – Hoeveel tijd besparen teams?
  • Kostenreductie – Welke besparingen realiseert AI?
  • Gebruikerservaring – Hoe wordt AI door medewerkers en klanten ervaren?

Met dashboards en rapportages zorg je ervoor dat AI een tastbare bijdrage levert aan de bedrijfsdoelen. Dit maakt het eenvoudiger om draagvlak te creëren en toekomstige investeringen te onderbouwen.

Begin klein en denk groot

AI is geen kant-en-klare oplossing, maar een groeiproces met exponentiële impact. Een succesvolle AI-implementatie begint met een helder plan, een flexibele aanpak en een duidelijke focus op de eindgebruiker.

De meest succesvolle AI-implementaties zijn snel en effectief te integreren in bestaande processen. Door klein te beginnen – met concrete, haalbare toepassingen – verzamel je waardevolle inzichten en creëer je draagvlak binnen je organisatie. Tegelijkertijd houd je de ruimte om op te schalen en bij te sturen waar nodig.

Op deze manier gaat je organisatie de AI-hype voorbij en lever je echte meerwaarde aan medewerkers én klanten.

Wouter Sligter Principal AI Consultant @ KODIFY
Wouter helpt organisaties de kloof tussen mens en computer te overbruggen. Hij ontwerpt en ontwikkelt al meer dan 7 jaar geavanceerde conversationele en generatieve AI-oplossingen